top of page

Jasper Cillessen pakt geen penalty

  • info9110892
  • 5 aug 2020
  • 4 minuten om te lezen

Een gedenkwaardige voetbaldag: 5 juli 2014. De 121e minuut van de wedstrijd tussen Nederland en Costa Rica loopt. Jasper Cillessen wordt door Louis van Gaal naar de kant gehaald en Tim Krul gaat vanaf dat moment het doel van Nederland verdedigen. Een keeperswissel tijdens een WK. Nooit eerder vertoond op een WK.

Die dag veranderde de carrière van Tim Krul die op deze dag veranderde van keeper voor “spek en bonen” in held van de natie. Tegelijkertijd werd de beeldvorming van Jasper Cillessen als “niet-penaltykiller” bevestigd. Die beeldvorming bestaat nog steeds ongeacht het aantal penalties dat Cillessen nadien heeft gestopt en nog zal stoppen. (Over beeldvorming zullen we later nog wel eens spreken.) Het beeld van Krul wordt nadien alsmaar bevestigd als hij weer een penalty stopt of zelfs meerdere in een wedstrijd. Als doelman van Norwich City stopte hij zelfs twee penalties in de wedstrijd tegen Manchester United op zondag 27 oktober 2019 en hij herhaalde dat huzarenstukje op woensdag 4 maart 2020 in de penaltyreeks tegen Tottenham Hotspur.

Krul is een fenomeen als het gaat om penalties, dan is de man zoals een fan zegt “on steroids”. Ole Gunnar Solskjaer, trainer van Manchester United merkte zuur op dat hij niets moest hebben van het treuzelen, de maniertjes en de gebaartjes van Tim Krul ter voorbereiding op een penalty en daarnaast constateerde hij – en dat was terecht – dat Krul “van zijn lijn kwam” waardoor de penalties eigenlijk opnieuw hadden moeten worden genomen, maar dat maakte de prestatie van Krul niet minder indrukwekkend. Krul had zijn reputatie als “penaltykiller” weer eens bevestigd.

Dat Krul niet Van Gaals eerste keus was tijdens het WK van 2014, was voor iedereen duidelijk, ook voor Krul, omdat Van Gaal koos voor een meespelende keeper. Dat Van Gaal zijn keepers en spelers selecteerde op basis van de verschillende kwaliteiten, met het oog op het mogelijke verloop voor de wedstrijden, en gebruikte op basis van de kwaliteiten die hij dacht nodig te hebben om een wedstrijd te beslissen werd duidelijk in de het gesprek dat hij na de wedstrijd had met Jacques van Gelder toen hij opmerkte dat er een verschil is in keepers.

Dat tekent de coach die zich focust op de prestaties van het team en in het belang van het team de verschillende mogelijkheden van teamleden gebruikt om de kwaliteit van de prestatie te optimaliseren en waarin elk teamlid, zonder uitzondering, een rol kan vervullen. Niemand wordt uitgesloten en – en dat is een voorwaarde – ieder gunt het de ander. Dus wisselt Van Gaal Cillessen voor Krul.

De keeperswissel van Van Gaal beheerste de krantenkoppen de volgende dag. In het interview met Jacques van Gelder na de wedstrijd tegen Spanje zei Van Gaal slechts dat het een logische keuze was, omdat Krul een betere penaltykiller is en een “langere reach” heeft. Er is immers verschil in keepers – je moet individualiseren – en dan is het in het teambelang dat Krul de plaats van Cillessen inneemt. Dat het dan lukt is achteraf gezien “wel leuk en aardig”, maar “Als het anders was gelopen, was ik weer voor gek versleten”. Op dat moment besefte Van Gaal als geen ander dat de lijn tussen de held en de schlemiel, tussen de wijze en de dwaas flinterdun is.

Wel beschouwd is Van Gaals besluit, zoals hij zelf zegt, ook niet zo geniaal. Als coach, leiding gevend aan een team heeft hij met zijn staf zijn spelers optimaal voorbereid. De analyses van de tegenstander waren van goede kwaliteit en zelfs het mogelijke verloop van de wedstrijden was al in kaart gebracht. De spelers roemen achteraf de perfecte voorbereiding op het toernooi en de wedstrijden en de helderheid van de keuzes. Na de openingswedstrijd tegen Spanje zegt Van Persie in zijn terugblik op de wedstrijd zelfs dat de wedstrijd is gelopen zoals Van Gaal van tevoren had voorspeld.

Van Gaal en zijn staf focussen in de voorbereiding op het bouwen van een hecht team – alles in het teambelang – en daarnaast besteden ze veel tijd aan “individualiseren”. Zo hebben ze dus een goed inzicht in de individuele kwaliteiten van de spelers en hoe ze die spelers kunnen inzetten in verschillende situaties. Dat is niet geniaal, want dat is de taak van elke coach, teamleider en/of leidinggevende, maar als je het woord “geniaal” toch wilt gebruiken dan is niet het besluit geniaal, maar de wijze waarop het tot stand komt.

Het onderscheid tussen een goede coach en een minder goede coach is dat de goede coach inzicht heeft in de kwaliteiten van zijn teamleden en die herkent en erkent, gebruikt en inzet op de momenten dat dat nodig is, dat hij ze voorbereidt op wat de wedstrijd/het wedstrijdverloop van ze vraagt en hoe ze zich daaraan kunnen aanpassen. Mensen zijn niet in alles even goed. Het is de kunst om te ontdekken welke kwaliteiten iemand bezit – te “individualiseren” in Van Gaals jargon, groei mogelijk te maken en trots te genereren op wat samen als team bereikt wordt. Dat is de verdienste van Van Gaal en zijn staf op die gedenkwaardige dag.

Wat dus op het conto van Van Gaal mag en moet worden bijgeschreven is, dat hij oog heeft voor de verschillende kwaliteiten van de afzonderlijke teamleden, bij de selectie van die leden al gelet heeft op hoe complementair ze kunnen zijn en wat hij denkt nodig te hebben tijdens het toernooi en dat hij op basis van een goede voorbereiding, weloverwogen besluiten neemt om zijn team optimaal te laten presteren. En dat is één van Van Gaals lessen waar elke teamleider zijn voordeel mee kan doen.

dewijzeendedwaas.blog – 3 augustus 2020

(Er is overigens veel meer te bespreken en te leren van dit voorval en alles wat ermee te maken heeft. Daarover later (wellicht) meer.)

Recente blogposts

Alles weergeven
Bad Donald / Good Donald

Een vliegtuig met 5 passagiers aan boord: Donald Trump, Boris Johnson, Angela Merkel, de paus en een 10-jarig meisje staat op het punt om...

 
 
 

コメント


bottom of page